Årsskrift for 2006 – Et tilbageblik på opstarten af kryddersalt.dk.

 

Kryddersalt har i flere år været et yndet krydderi i vores hjem. Fornøjelsen har både været den dejlige smag og lugt – men også plukning af krydderurterne og fremstillingen har været en hyggelig hobby for mig som er ”lidt af en havenørd”. Det har givet mig en  meget større og ”smagfyldt” horisont for anvendelsen af krydderurter. Tidligere begrænsede brugen af krydderurter sig til persille, dild  /purløg( om sommeren) og timian som ”vintermads-urt”. 

 

Den første kryddersalts-oplevelse jeg havde, stammer tilbage til 2003. Vi sad  ude og nød den dejligste mad på ”Den gamle Pavillon” med udsigten til Limfjorden, solnedgang og den skønne lyd af vandets bløde skvulp mod stranden. Lige sådan en dejlig sommeraften, som næsten kun opleves på opstillede reklamebilleder med masser af kunstigt lys, for netop at give indtrykket af lysets spejling i det stille vand. Ja, denne aften kunne for 100 år siden, have været inspiration for et rigtigt ”skagensbillede” med lysets refleksion, menneskene omkring bordet og dets glæder – og et ”hip – hip – hurra” for den dejlige sommer. Men lige præcis denne aften, stod kryddersaltet på bordet og gav madeoplevelsen en ekstra dimension. Stedets daværende indehaver Anemette Olesen  (Danmarks ”kryddermor” ) gav os tip til, hvordan hun lavede kryddersaltet. Vi måtte købe en pose med hjem, for at mindes denne skønne totaloplevelse: selv at være en del af et malerisk billede og smagsløgene der for altid havde fået ”en på opleveren”.                                                                                                                                     

 

Til forskel for smags- souvenirs fra syden , der ofte mister deres smag, når de bliver fjernet fra deres hjemlige himmelstrøg,  så har kryddersaltet fortsat givet smagsindtryk , der er på fuld højde med den oprindelige smag. Og oven i købet været inspiration til, at jeg selv har eksperimenteret videre med smagssammensætninger og fremstillingsmetoder.                                                                    

 

Familie og venner fik  kryddersalt at smage eks. når de blev inviteret på mad eller  fik smagsprøver som små gaver.  Deres bedømmelse har altid været positiv – især når man betragter forhånds-kendskabet til krydderurter – nemlig lidt begrænset , så tæller pointene dobbelt. Samtidig er disse solide vestjyder jo også skeptiske - altså på den fede måde – med ikke at lade sig ukritisk overmande af noget nyt og oven i købet noget man både kan dufte til og smage på.                                                  Så denne ”forhåndsgodkendelse” , har været vores startskud til ”kryddersalt.dk”.  Vi var lidt uerfarne overfor, hvordan vi skulle få en lidt større produktion op at stå, kan vi dyrke urter nok?  Hvordan får vi udbredt kendskabet til vores enestående produkt – for vi har hele tiden været bevidste om, at vores kryddersalt er enestående, netop pga. det meget høje indhold af friske, hjemmedyrkede krydderurter. Der var spørgsmål om emballage og flere praktiske forhold, som vi undervejs måtte forholde os til.

 

Vi kan heldigvis konkludere - her ved vores 1. sæsons afslutning, at vi er mange erfaringer rigere på området. Vi er overbeviste om, at vi er på rette vej og har en nicheproduktion af et unikt produkt, som vi gerne vil arbejde videre med – stadig på hobby-basis. For der skal godt nok høstes mange urter til fremstillingen af 100 gram kryddersalt!  Men pyt med det – vi er stolte af vores kryddersalt – så vi vil ikke gå ind for halve og lettere løsninger.

 

I 2007 vil vi fortsætte hvor vi slap, da urterne i efteråret trak sig tilbage til et fortjent vinterhvil.

Jeg har, med inspiration fra arbejdskollegaer, udviklet en peberblanding, der skal kværnes i peberkværnen. Det er noget med sort peber, chili , hvidløg, salvie og korianderfrø. Blandingen er rigtig god til eks kød med et vist fedtindhold eks. ovnbagt laks, nyt indslag til krydring af den traditionelle ”stegt flæsk” og perfekt til hakkebøffer.

Vi glæder os til den nye sæson. For selv om der er mange arbejdsprocesser, for at opnå den unikke kvalitet – så opvejes det langt hen ad vejen, af de mange positive mennesker og tilkendegivelser vi har mødt. Alle har været overraskede over den fine duft og en smag, der står til gourmet-kokkehue bedømmelse. Det har været inspirerende at høre andres gode og velmente råd om eks. dyrkning, ”produktudvikling”, planlægning af  ”marketing” og noget har været luftkasteller – andet har bidraget med viden og overvejelser, som  vi bærer videre i vores erfarings-rygsæk.

 

Vi har lidt i støbeskeen: at viderebringe vore egne opskrifter på  hjemmesiden, med sunde, lækre og afprøvede opskrifter( vi har henholdsvis 3 og 4 børn som alle siger ”god” for krydder-produkterne),  hvor vores  – kryddersukker/ -salt eller -peber indgår.

 

Vi vil ønske alle vore gode ”smagsdommere” – der har haft positive smagsoplevelser med vores krydder-produkter – et godt nytår. Vi håber på et 2007, hvor endnu flere kan blive beriget med den gode smag i hverdagskokkens hverdagsfrembringelser. Lidt hverdagskok er vi jo alle sammen.

 

Venlig hilsen Annette og Connie.